Postavitev tepih trave


Postavitev tepih trave je priljubljena metoda za hitro vzpostavitev lepe, goste in enakomerne trate. Za razliko od setve, kjer je potrebno čakati, da semena vzklilijo in zrastejo, tepih trava omogoča takojšnje rezultate. Vendar pa postavitev zahteva natančno načrtovanje, pripravo in vzdrževanje. Ta članek opisuje korake za pravilno postavitev tepih trave, ki bo zagotovila dolgotrajno zdravje in estetiko vaše trate.

Priprava Tal

Pravilna priprava tal je ključnega pomena za uspeh postavitve tepih trave:
- Odstranjevanje starih rastlin in plevelov: Temeljito očistite območje in odstranite vse obstoječe rastline in plevele, ki bi lahko tekmovali za hranila in vodo.
- Izboljšanje tal: Prekopajte ali preorajte tla do globine 15 do 20 cm. Dodajte kompost ali vrtno zemljo, da izboljšate drenažo in plodnost tal.
- Uravnavanje in utrjevanje tal: Tla poravnajte in rahlo utrdite, da preprečite posedanje in zagotovite enakomerno površino.

Izbira Prave Tepih Trave

Izbira prave vrste tepih trave je odvisna od več faktorjev:
- Klima: Izberite vrsto trave, ki je primerna za vaše podnebje in sončne pogoje.
- Uporaba trate: Razmislite o tem, kako boste uporabljali trato (npr. rekreacija, okras, itd.) in izberite vrsto trave, ki ustreza vašim potrebam.
- Vzdrževanje: Nekatere vrste trave zahtevajo več vzdrževanja kot druge. Izberite vrsto, ki se ujema z vašo zmožnostjo in pripravljenostjo za vzdrževanje.

Postavitev Tepih Trave

Ko so tla pripravljena in izbrana prava tepih trava, sledi postavitev:
- Časovni okvir: Tepih travo je najbolje polagati v zgodnji pomladi ali jeseni, ko so temperature milejše.
- Polaganje trave: Začnite na enem koncu in polagajte trakove blizu skupaj, da preprečite šive. Izogibajte se prekrivanju ali raztezanju trave.
- Rezanje trave: Uporabite oster nož za rezanje trave, da se prilega oblikam v vašem vrtu, kot so poti, gredice ali drevesa.

Zalivanje in Prva Košnja

Zalivanje in skrb za novo postavljeno tepih travo sta ključna za njeno uspešno ukoreninjenje:
- Zalivanje: Takoj po postavitvi temeljito zalijte trato. Zalivanje naj bo pogosto in enakomerno, da trato ohranjate vlažno dokler se ne ukorenini.
- Košnja: Prvo košnjo opravite, ko trava doseže višino približno 7 cm. Bodite previdni, da ne odstranite več kot tretjino višine trave naenkrat.


Postavitev tepih trave lahko dramatično izboljša videz vašega vrta v zelo kratkem času. Ključnega pomena sta skrbna priprava in sledenje pravilnim tehnikam postavitve in vzdrževanja.

Anže Kotar

Kontaktirajte nas