PREZRAČEVANJE TRATE

Zakaj ter kdaj prezračujemo trato ?

Prezračevanje trate je ključen postopek za ohranjanje zdrave in lepe trate. Obstaja več razlogov, zakaj je prezračevanje pomembno:

Izboljšanje zračenja tal: Prezračevanje pomaga izboljšati zračenje tal, s čimer se zmanjša kompaktnost tal in omogoča boljši pretok zraka do korenin trave.

Spodbujanje rasti korenin: Prezračevanje pomaga spodbujati rast korenin trave, saj omogoča koreninam lažji dostop do kisika, vode in hranil.

Preprečevanje zbijanja tal: Redno hoja, igra in uporaba vrtnih strojev lahko povzročijo zbijanje tal, kar otežuje rast korenin in pretok zraka. Prezračevanje razbija zbita tla in omogoča boljšo penetracijo vode in hranil v tla.

Zmanjšanje nastanka maha: Slabo prezračena tla lahko postanejo idealno okolje za rast maha. Prezračevanje pomaga preprečiti nastanek maha tako, da ohranja zdravo rast trave in preprečuje prekomerno zbijanje tal.

Izboljšanje odvajanja vode: Prezračevanje pomaga izboljšati odvajanje vode s površine trate, kar zmanjšuje možnosti za nastanek luž in zmanjšuje tveganje za razvoj plesni in bolezni trate.

Spodbujanje bujnejše rasti trave: Z boljšim zračenjem in dostopom do hranil travi omogočamo, da bolje raste in se razvija, kar vodi v bolj bujno in zdravo travo.

Optimalni čas za zračenje je pomlad (marec- maj) ter zgodnja jesen.


POSTOPEK ZRAČENJA TRATE

Priprava trate: Pokosite travo na primerno višino in odstranite vse odpadlo listje, veje ali druge organske ostanke s površine trate. V primeru Škropljenja počakajte, da se škropivo posuši, preden nadaljujete s prezračevanjem.

Prezračevanje trate: Uporabite prezračevalni stroj  za prezračevanje trate. To bo pomagalo izboljšati vsorbcijo tal , sprostiti zbitost in spodbuditi rast korenin.

Priprava za dosetev: Po prezračevanju nanesite tanek sloj komposta ali kakovostnega vrtnega substrata po površini trate. To bo zagotovilo hranila in izboljšalo strukturo tal.

Dosetev semena trave: Enakomerno razpršite semensko mešanico za travo po površini trate. Uporabite semensko mešanico, ki je primerna za vaše podnebje in lokalne pogoje rasti.

Zalivanje: Po dosetvi dobro zalijte travo, da semena pridejo v stik s tlemi. Zagotovite, da je tla vlažna, vendar ne preveč mokra.

Nadaljnja nega: Po dosetvi redno zalivajte travo, da ohranite tla vlažna, dokler semena ne kalijo in nova trava ne začne rasti. Prav tako redno odstranjujte plevel in spremljajte rast novih poganjkov trave.


Anže Kotar