OBREZOVANJE NIZKIH VRTNIC

Nizke ali grmičaste vrtnice so lahko odličen dodatek vrtni ureditvi, vendar zahtevajo tudi redno obrezovanje, da ohranijo zdravo rast in privlačen videz. Tu je nekaj korakov, kako pravilno obrezati nizke vrtnice:

  1. Pravi čas obrezovanja: Pravilni čas za obrezovanje nizkih vrtnic je zgodaj spomladi, preden se začnejo brsti pojavljati. To običajno pomeni, da boste obrezali vrtnice februarja ali marca, 

  2. Odstranjevanje mrtvih in poškodovanih vej: Začnite s pregledovanjem vrtnic in odstranite vse mrtve, poškodovane ali bolne veje. To bo spodbudilo zdravo rast novih poganjkov.

  3. Obrezovanje za oblikovanje: Obrežite vrtnice, da oblikujete želeno strukturo in obliko. Pri nizkih vrtnicah želite spodbujati kompaktno, zaobljeno obliko.

  4. Obrezovanje za spodbujanje cvetenja: Obrežite stare cvetove in poganjke, da spodbudite novo cvetenje in podaljšate čas cvetenja vaših vrtnic. Obrežemo na 3-5 očes oz. potencialnih poganjkov.

  5. Uporaba ostraga in čistega orodja: Pri obrezovanju nizkih vrtnic uporabljajte ostra, čista orodja, kot so vrtnarske škarje ali obrezovalniki. To bo zmanjšalo tveganje za poškodbe rastlin in preprečilo širjenje bolezni.

  6. Obrezovanje na 45-stopinjskem kotu: Ko obrežete veje, to storite na približno 45-stopinjskem kotu tik nad zunanjim brstom. To spodbuja rast novih poganjkov v želeni smeri.

  7. Ohranjanje uravnotežene rasti: Med obrezovanjem pazite, da ohranite uravnoteženo rast po celotnem grmu vrtnice. Ne odstranjujte preveč materiala na eni strani, kar bi lahko povzročilo neravnovesje v rasti.

  8. Očiščenje območja po obrezovanju: Po končanem obrezovanju odstranite vse odrezane veje in odpadlo listje ter očistite območje okoli vrtnic.

S pravilnim obrezovanjem boste spodbudili zdravo rast in bujno cvetenje vaših nizkih vrtnic ter ohranili njihov lep in urejen videz.

Meni najlepša je sorta Crimson glory

87b1151cf2ad7f513163fdcf737651adjpg


Anže Kotar