KAKO IN KDAJ OBREZUJEMO ŽIVO MEJO

Obrezovanje žive meje je pomembno za njeno zdravje, videz in rast. Spodaj je nekaj splošnih smernic za obrezovanje žive meje:

  1. Čas obrezovanja: Optimalen čas za obrezovanje žive meje je odvisen od vrste rastline. Spomladi ali zgodaj poleti je običajno najboljši čas za obrezovanje večine živih mej. To je običajno takrat, ko rastline še niso v polni rasti, vendar so dovolj aktivne, da hitro zacelijo rane, ki jih povzroči obrezovanje.

  2. Pravilna tehnika obrezovanja: Pri obrezovanju je pomembno, da uporabite pravo orodje in pravilno tehniko, da ne poškodujete rastlin. Uporabite ostružene škarje ali obrezovalnik, ki zagotavljajo čiste reze. Ne obrezujte preveč globokega ali preveč naenkrat, da ne bi poškodovali rasti ali povzročili stresa rastlinam.

  3. Oblika žive meje: Pri obrezovanju žive meje želite ohraniti želeno obliko. Redno obrezovanje pomaga ohranjati kompaktno, gostejšo obliko in spodbuja zdravo rast.

  4. Odstranjevanje odmrlih ali poškodovanih delov: Med obrezovanjem odstranite odmrle ali poškodovane dele žive meje, saj to spodbuja zdravo rast in preprečuje širjenje bolezni.

Pri obrezovanju je pomembno, da se držite pravilnih tehnik in upoštevate potrebe vaše žive meje glede na vrsto rastline. Če niste prepričani, ali pravilno obrezujete svojo živo mejo, se lahko obrnete na nas za nasvete in pomoč.

Anže Kotar